MEMORY IN KEM RAJA INTAN SURAYA

8:43 PM / Posted by aku_joji /










pada 23 hinja 27 november yg lalu....saya dan rakan2 telah menyertai kursus biro tata negara lanjutan yang ke3..fuhh..ayat skema lak plak....kem raja intan suraya ini terletak di kuala kangsar yg lokasinya terletak bersebelahan dengan sungai perak(yg amat luas)...mula2 ingat kna tido lam khemah..alih2 kena tido lam rumah tiga segi...selesa sket..siap da aircond...

ari pertama sampai dah teruja...tempat kem tu sungguh canteekk sgt2..haha....tapi time tuw musim ujan..so air sungai dah melimpah ke tebing..sampai dewan makan pun tenggelam...ari pertama...kitorang ada aktitviti ceramah pasal ketuanan melayu(hot issue skrg ni)..so barulah pham pasal ketuanan melayu tuw...then kena wat bendera ikut kumpulan...tapi yg bestnye..bendera niw kna wat guna bahan2 semulajadi...so kitorang carila daun2..akar kayu ka...untuk dilekatkan kat kain bendera warna merah tuw....(merah lambang keberanian)


next day..aktiviti paling best...berakit melalui sungai perak....mula2 ingat wat rakit guna buloh..tpi then sebaliknye kitorang wat rakit guna tiub pelampung,batang paip ngn papan...tapi mmg kuat rakit tuw...pengalaman berakir paling best..tpi mmg memenatkan..mmg jauh berakit dari tebing kat kem tuw sampai jambatan karai...lebih kurang 3 jam kitorang berakit..so,bnyak yg injured,,,tngan pon byk yg melecet...muka pon bertambah hangit...

tpi mmg best..susah nk dapat pengalaman yg mcm tuw...
pas abeh berakit..kitorang bertolak ke kampung bekut untuk wat operasi khidmat masyarakat kat sana...kat situ kitorang dibahagikan kat keluarga angkat masing,,,saya dan rakan2(4 org)dpt kluarga angkat kat kamping dato sagor...bapak nama zainon..mak nma aini..adik nama tajol...hehe..

tapi walaupun tido smlm jew...klurga angkat kami mmg amat2 baek sgt...mlm tuw diorang bwak kitorang makan kat kuala kangsar..mkan ikan tiga rasa..satay lagi...dah dapat mkaan camtu ..kitorang pon curi2 beli frame untuk bagi adiah nanti....frame tulisan ayat al-quran sebagai adiah tanda terima kaseh di atas kasih sayang yg telah diberikan,,cewah....

best sungguh kat sana..nanti inyaallah nak datang lagi..pagi jumaat tuw..kitorang wat program motivasi utk anak2 penduduk kampung tuw....yg len...gotong royong bersihkan kwasan masjid ngn dewan kat situ,,sronok gak dpt kenal adik2 kat sana..jdi fsi la katakan..

then ptg..after smyg jumaat,,,gotong royong kat tempat kenduri....potong dagng kat sana...first time dpt tgk otak lembu....eeeeeeee....mlm tuw...fuhhh....kena la marah2 sket kan..besala...mlm before blik..dapat skit input2 pasal keadaan masa skrg....malas nk citer...kna bangun 3 pagi la...demi negara yg tercinta..kami sanggup...hehe.....pa2 pun....kursus ni mmg best mmg bnyak dapat ilmu dan input yg berguna...trima kaseh utntuk semua fasilitator ngn jurulatih2 yg terlibat..adios.....

0 comments:

Post a Comment